Kost

Kost

Kost är viktigt, “Du bli vad du äter” har vi alla hört dessutom stämmer det bra! Riktigt bra.
Mat ska vara gott, både i munnen och även det visuella, och intresset för att äta nyttigt och riktigt har det ökat dom sista åren, och idag är det lätt att få tag i recept och inspiration via sociala medier och alla vackra böcker som sälj med olika inriktningar, det är när man ska nå ett mål som det blir knepigare. Hur ska jag då äta?

Jag kanske ska ut på vandring en weekend eller tar med vännen på att springa Göteborgsvarvet. Eller kanske jag vill tappa några kilon inför bikinisäsongen. Jag ser kollegor och vänner med sina matlådor, men vad ska jag ha i mina lådor ?

Behöver jag väga och räkna? Måste jag äta frukost? Jag vill inte äta kolhydrater men vad ersätter jag det med? Kort sagt vi hjälper dig att hitta din väg för att nå ett mål, bli piggare och ha energi hela dagen. Och reder ut tankarna längst vägen.
Det man i grund och botten bör känna till att mat är energi, man kan se maten som bränsle, samma sak som när man tankar en bil, gäller att det bli rätt bränsle.

Kalorier (energi) kan vara ett laddat ord, men ibland kan det bli för mycket av det goda och speciellt när man äter mycket mat som är energitätt, kalorik mat som godis, chips, fika , feta mejerier, friterat m.m.
Många får i sig för mycket och det blir + på vågen medans andra får i sig för lite. Som med mycket annat gäller, lagom är bäst!

1 gram protein ger: 4 kalorier
1 gram kolhydrater ger 4 kalorier
1 gram fett ger 9 kalorier
1 gram kostfibrer 2 kalorier
1 gram alkohol 7 kalorier

Hur mycket kost behöver du äta som vuxen?

Beror framförallt på tre saker:

  • ditt basala energibehov, hur mkt kroppen behöver att att bara kunna fungera, vad
    den gör av med i vila
  • hur mycket energi det går åt att bryta ner maten du ätit och det kallas den termogena
    effekten
  • och hur mycket du rör på dig

Vi hjälper dig att hitta balans i ditt intag. Läs mer om våra LIVSSTILSPROGRAM