Stress

Lider du av utmattningssyndrom

Stress

Stress är inte hälsosamt för oss det vet nog alla vid det här laget, framför allt inte i för stora mängder och under lång tid. Och vill du gå ner i vikt så kan stress försvåra för dig. Det är väldigt många som upplever vardagen som stressig, alla “måsten” och “borden” som ska hinnas med och för lite tid till återhämtning. Stressen gör oss sjuka, både fysiskt och mentalt. Stress är ett brett ämne, det som stressar mig stressar inte dig. Jag ska berätta min story och min syn på hur man skapar sig ett liv med mindre stress genom att byta fokus.

Vårt samhälle

Vårt samhälle är uppbyggt på att vi ska vara logiska. Vi ska fatta beslut som är väl genomtänkta och bygger på fakta.
Vi ska vara ansvarstagande och passa in i samhället, göra det som förväntas av oss. Det håller på att ändras som tur är.

Den logiska delen

Eftersom många av oss låter den logiska delen i oss ha kommandot så eftersträvar vi att ha kontroll. Det logiska vill ha kontroll. Tänk dig vilket jobb det är att försöka ha kontroll på allt! Hela tiden sker det ju saker och ting som vi inte kan ha kontroll på. Bilköer, förseningar i kollektivtrafiken, förkylningar, konflikter mm. Så det är inte konstigt att vi är stressade eftersom det är fullständigt omöjligt att ha kontroll på allt som händer i livet.
Ju mer kontroll du eftersträvar desto mer stress upplever du. Hur skulle det kännas att släppa kontrollen? Att faktiskt ha tillit till att allt ordnar sig? Vi bryr oss alldeles för mycket om vad andra tycker när vi låter den logiska delen styra. Hur skulle kännas att vara fri att göra som du vill utan rädsla för vad andra ska tycka?

Du

Den logiska delen vill skydda dig genom att du ska göra som du alltid gjort, för då är det under kontroll. Det du alltid gjort är ju tryggt eftersom du gjort det många gånger. Men är det rätt för DIG? Det du alltid gjort kanske du lärt dig från dina föräldrar eller någon annan person som du såg upp till när du var liten. De gjorde ju så, tänkte så, resonerade så och därmed gör du det också. Om du fortsätter att göra som du alltid gjort, får du ingen förändring. När frågade du dig själv senast: Vad är bäst för MIG?

Du är den viktigaste personen i ditt liv

Vikten av att visa omtanke om sig själv precis som man gör mot andra är väsentlig. Du är den viktigaste personen i ditt liv, för utan dig vad har du då? Att prioritera dig själv, bejaka dina behov, omge dig med personer som genuint vill dig väl, sätta sunda gränser och vara sann mot dig själv är en bra grund till lycka och välmående. Hur skulle ditt liv se ut då?

Min erfarenhet

Jag prioriterade inte mig själv alls, jag satte andras behov före mina och jag hade svårt att sätta gränser. Det är snart 16 år sedan nu som jag bokstavligt talat svimmade när jag gick från väntrummet till företagsläkarens mottagning. Där och då tog krafterna helt slut. Och vägen tillbaka var lång men så otroligt värdefull. Min själ tvingade mig att lära om, att släppa kontrollen och låta den inre känslan leda mig framåt. Jag minns att jag tyckte en sak var så konstig. När allt detta hände så blev det skilsmässa och byte av bostad. Och det jag upplevde som konstigt var att när det var dags för mig att gå på lägenhetsvisning så fanns det energi i kroppen. Men när jag skulle göra något annat, vad som helst, så fanns det ingen energi. Det bara snurrade i huvudet, jag var fullständigt yr och hade inte ork att stå upp.

Min väg ut ur utmattningen

Med tiden så insåg jag vad detta berodde på. Jag såg mönstret. Mönstret var att det som ledde mig framåt i livet, det som var rätt för mig där och då, det fanns det energi till. Men inte till något annat. Jag kunde inte göra nånting för någon. Jag kunde bara finnas till för mig själv.
Min väg ut ur utmattningen var att lära mig lyssna på mitt hjärta och låta det styra mitt liv. Jag frågade mig själv dagligen: Vad är bäst för mig att göra nu? Vad behöver jag? Och det gör jag fortfarande. Varje dag, många gånger per dag. Vad är bäst för dig att göra? Vad behöver du?

Låta hjärtat leda dig

Vi behöver den logiska delen i oss men vi ska låta hjärtat leda oss. Hjärtat vet vad som är bäst för dig. Inom dig har du alla svaren. Om du släpper in hjärtat i din vardag, känner in vad som är bäst för dig att göra så kommer ditt liv att förändras. Dina beslut kommer leda dig till ett liv som är lättare att leva. Hur skulle det livet se ut?

Jorda dig

För att landa i din kropp och få kontakt med ditt hjärta är mindfulness och meditation mycket bra verktyg. Ett bra sätt att börja är att sitta och
fokusera på dina andetag en liten stund. Lugnt och stilla, låt tankarna komma och gå utan att du ger dem någon uppmärksamhet. Om du fastnar vid en tanke lägg fokuset på ditt andetag. Det finns många vägledda meditationer på youtube.com

Att vistas i naturen är jordande, när du är jordad har du kontakt med din kropp. Att tänka tacksamhet är också ett sätt att få kontakt med hjärtat.
Skriv ner vad du är tacksam för varje dag. Att tänka tacksamhet dagligen kan förändra ditt liv. Vad är du tacksam för?

Viktcoacherna

Är du redo för ett liv med mindre stress? Om du vill ha hjälp med att byta livsstil så hjälper vi gärna till.

Viktcoacherna skräddarsyr livsstilsprogram som fungerar i vardagen. I livsstilsprogrammet ingår ett kostschema som är baserat på mat du tycker om och dina mål med vikten. Du får också ett träningsschema som byggs utifrån dina personliga mål och möjligheter. För att du ska kunna skapa det liv du drömmer om, behålla motivationen, övervinna rädslor och klara av motgångar ingår personlig livscoachning.
Livsstilsprogrammet är ett månadsabonnemang uppdelat i två prisnivåer som man när som helst kan ändra eller avsluta.

Här kan du läsa mer om Viktcoachernas LIVSSTILSPROGRAM

Du kanske även gillar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.